Ponedeljek in sreda: 12.30 - 19.30; torek, četrtek in petek: 7.30 - 14.30
ORDINACIJA Z ZNANJEM

Nosečnost je prav posebno obdobje pri vsaki ženski. Tu smo za vas z vami.

Nosečnosti se računa v tednih od prvega dneva zadnje menstruacije. Od takrat do poroda traja 10 luninih mesecev ali 280 dni. Zavedamo pa se, da do oploditve pride v času ovulacije, kije navadno okoli 14 dni po 1. dnevu menstruacij.V nosečnosti, ki poteka brez zapletov pripada nosečnici na račun zavarovalnice 10 sistematičnih pregledov. 

Z dnem 31. 3. 2023 je bil v Uradnem listu Republike Slovenije (št. 39, stran 3472) objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni in stopi v veljavo petnajst dni po objavi v UL.


Glede na novi pravilnik vam nuhalno svetlino in dvojni hormonski test krije ZZZS. Smo eden izmed štiridesetih izvajalcev v Sloveniji, ki ima licenco za opravljanje meritve nuhalne svetline.


 • Ultrazvočno ugotavljanje nosečnostiv prvem trimesečju
 • Redna kontrola nosečnice (merjenje krvnega tlaka in teže
  nosečnice)
 • Nuhalna svetlina z zgodnjo morfologijo in dvojni hormonski test
 • Morfologija ploda
 • 3D/4D morfološka ultrazvočna preiskava v 1. trimesečju
 • Ultrazvočna kontrola posteljice, rasti, lege in trenutne teže ploda ter ocena njegove teže ob porodu
 • Dopplerska ultrazvočna preiskava za oceno stanja ploda (pretoki)
 • Ultrazvočno merjenje materničnih žil(ocena tveganja za premajhno rast ploda)
 • Ultrazvočno merjenje materničnih žil(ocena tveganja za premajhno rast ploda)
 • CTG – kardiotokogram (ocena plodovega stanja pred porodom)
 • Poporodni pregled in svetovanje o poporodni kontracepciji
 • NIPT testi (Nifty in Panorama)

Prvi pregled z ultrozvočno preiskavo poteka med 7. in 10. tednom.

Tudi sami smo mnenja, da 2D ultrazvočne preiskave premalo za spremljanje nosečnosti, zato vam pri nas ponujamo 3D/4D ultrazvočno preiskavo.

Zato v nosečnosti priporočamo še najmanj dve ultrazvočni preiskavi:

kontrolo rasti med 28. in 32. tednom nosečnosti.

Poleg omenjenih UZ preiskav, imate pri nas v času nosečnosti na voljo 3D/4D ultrazvočno preiskavo med 24. in 28. tednom nosečnosti (video vsebino vam naložimo na USB ključek).

Na osnovi starosti nosečnice, nuhalne svetline, prisotni nosni kosti, drugih označevalcev ter dvojnega hormonskega testa odkrijemo 90% plodov s kromosomsko nepravilnostjo.

Kaj je nuhalna svetlina in dvojni hormonski test?

Zarodek z normalnim dednim zapisom 46 kromosomov nastane ob oploditvi jajčeca in semenčice, ki imata vsak 23 kromosomov. Kromosomsko nepravilen zarodek nastane naključno, število ali sestava kromosomovse spremeni. Najpogostejše so nepravilnosti, kjer je posamezen kromosom potrojen- tako nastanejo trisomije kromosoma 21 (Downov sindrom), kromosoma 18 (Edwardsov sindrom) in kromosoma 13 (Patau sindrom). Downovsindrom- DS predstavlja najpogostejši vzrok za duševno prizadetost otroka. V prvem trimesečju nosečnosti posumimo nanj, ko izmerimo povečano nuhalno svetlino ploda. Nuhalna svetlina je razdalja med hrbtenico in kožo na plodovem zatilju. Večja NS pomeni večje tveganje za kromosomske in druge nepravilnosti, pogosto srčne napake. Dodatno ocenimo nosno kost. Nosna kost pri zarodkih z DS zakosteni kasneje. Če je ne vidimo, govorimo o odsotninosni kosti in tveganju za DS se izjemno poveča. Dvojni hormonski test priporočen čas za pregled je od 12. do 14. tedna nosečnosti. Nosečnici odvzamemo kri za določitev prostega betahorionskega gonado-tropina in nosečnostnega plazemskega proteina A. Nepravilni vrednosti hormonov lahko nakazujeta tudi resna zapleta v nadaljevanju nosečnosti, kot sta preklampsija ali zastoj plodove rasti. Priporočamo, da kri odvzamemo vsaki nosečnici ob ali pred ultrazvočnim pregledom.


Meja za visoko tveganje za kromosonsko nepravilnosti ploda znaša 1:300.

NIPT Test - DNA neinvaziven prenatalni test

NIPT test je zelo natančen neinvazivni predrojstveni test (NIFTYTM/PanoramaTM), ki odkriva kromosomske anevploidije, vključno s trisomijami 21, 18 in 13, že od dopolnjenega 10. tedna nosečnosti dalje. NIPT je veliko bolj zanesljiv kot tradicionalni presejalni testi. Za trisomije 21, 18 in 13 je senzi- tivnost testa višja od 99 % in stopnja lažno pozitivnih rezultatov je 0,1 %. Test NIFTY je opravilo že več kot 10.000.000 nosečnic po svetu.

Več o testu NIFTY si lahko preberete na https://nipt-geneplanet.com
Več o testu Panorama si lahko preberete na https://medgen.si/ 

Do danes je bilo po svetu izvedenih že več
kot 800.000 NIPT testov.

3D in 4D preiskavi omogočata natančnejšo ocenjevanje ploda in poteka razvoja

3D in 4D preiskavi

Ultrazvok je namenjen spremljanju nosečnic in razvoju njihovega otroka, s ciljem zgodnjega odkrivanja nepravilnosti v razvoju ploda. Tridimenzionalna preiskava omogoča natančnejšo ocenjevanjeploda in poteka razvoja nosečnosti.

S tridimenzionalno proeiskavo lažje pregledamo okostje in notranje organe. Posebej srce ploda in možganske strukture je moč natančneje opredeliti kot zdrave oziroma bolezenske. Ocenimo količino plodovnice in posteljico. Ob pregledu določimo spol otroka in si ogledamo plodov profil in lička, tudi obrazne napake, kot so zajčja ustnica.

V štiridimenzionalni tehniki vidimo ”živo” SLIKO otroka, torej sliko v realnem času, vključno z mimiko obraza. Med pregledom opazujemo kako se plod premika, kakšne obrazne geste je sposoben narediti, denimo prvi nasmeh, kremženje, zehanje, pitje, odpiranje oči. Poskušamo določiti plodov ritem spanja in budnosti. 


Čustva, ki se začnejo oblikovati pri pogledu na obraz še nerojenega otročička in mamice, so neponovljiva in predstavljajo čudovito življenjsko izkušnjo, ki se nadaljuje po porodu in prvem objemu potomca.

Najboljši čas za pregled je od 18. do 28. tedna nosečnosti. Najbolje je
okoli 25. tedna. Plod je možno opazovati tudi že v prvem trimesečju.
Pregled je samoplačniški.


Streptokok B

Med 35-tim in 37-tim tednom nosečnosti se lahko prostovoljno testirate (odvzem brisa) na prisotnost streptokokov skupine B (SSB, tudi Streptococcus agalctiae in SGB), ter njihove možnosti kolonizacije in naseljevanja na osnovna mikrobiološka gojišča v vagini. Te bakterije ženskemu organizmu niso škodljive, lahko pa vašemu otroku v času rojstva pustijo resne in potencialno smrtno nevarneposledice (sepsa, meningitis,...). 
V primeru pozitivnega testa v času poroda prejmete za to namenjena zdravila.

V Sloveniji vam od uvedbe novega pravilnika za nosečnice test krije ZZZS.

Pregled po porodu

Pri zdravi porodnici priporočamo pregled pri osebnem ginekologu 6 – 8 tednov
po porodu. Na pregled naj ženska prinese materinsko knjižico in odpustnico iz
porodnišnice.

Na pregledu ginekolog preveri kako so se zacelile poškodbe, ki so nastale
ob porodu, ali se je maternica že skrčila v velikost, ki jo je imela pred
nosečnostjo in odvzame citološki bris materničnega vratu, s katerim
iščemo predrakave spremembe.


Pomemben del pregleda je pogovor, kjer poskušamo poiskati odgovore na nerešena vprašanja o poteku nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja. Pomemben je razgovor o spolnosti in kontracepciji po porodu. Vse ženske opozorimo na pomen Keglovih vaj, s katerimi krepimo mišice medeničnega dna. Glavni cilj vaj je preprečevanje urinske inkontinence.
Prvih 6 tednov po porodu oziroma dokler traja čišča odsvetujemo spolne odnose.