Ponedeljek in sreda: 12.30 - 19.30; torek, četrtek in petek: 7.30 - 14.30
ORDINACIJA Z ZNANJEM

Sodobno opremljena ginekološka ambulanta nudi številne diagnostične storitve

Sodobno opremljena ginekološka ambulanta deluje pod vodstvom Asist. dr. Bojan Grulović, dr. med.  Poleg ultrazvočne preiskave maternice in jajčnikov imate v naši ambulanti na voljo samoplačniško ultrazvočno preiskavo dojk, pri kateri lahko odkrijemo spremembe dosti prej, preden bi si pacientka lahko zatipala sama. Ultrazvok dojk priporočamo vsem ženskam, ki bi za svoje zdravje želele poskrbeti že veliko prej in tistim po 50 letu, ki mamografijo odklanjajo oz. se jim poleg mamografije svetuje še ultrazvočna preiskava dojk.

Preventiva je najboljša naložba v svoje zdravje! Preventivni ali redni ginekološki pregled lahko opravi vsaka ženska pri svojem izbranem ginekologu 1 krat letno.


 • Ginekološki pregled z odvzemom brisa PAP (bris materničnega vratu)
 • Kolposkopija (podrobni pregled materničnega vratu s kolposkopom ob nepravilnem izvidu PAP brisa)
 • Ginekološka ultrazvočna preiskava
 • Klinični pregled dojk (na otip)
 • Ultrazvočni pregled dojk
 • Vstavitev materničnega vložka (Mirena, Jaydess, Kyleena)
 • Odstranitev materničnega vložka
 • Posvet z zdravnikom
 • Posvet o kontracepciji
 • HPV (humani papiloma virus) test – odvzem
 • Ginekološki pregled pri težavah s spolnostjo
 • Ginekološka ultrazvočna preiskava pri težavah s spolnostjo
 • Zdravniški posvet o hormonih in zdravljenju
 • Hormonsko svetovanje
Prvi ginekološki pregled

Za prvi ginekološki pregled se odločite sama. Pregled je potreben v primeru težav z menstruacijo (izostanek menstruacije, boleče, premočne, predolge menstruacije,...) ali nepojasnjenih bolečin v spodnjem delu trebuha in nenormalnega izcedka iz nožnice. V kolikor še nimate spolnih odnosov ali težav pregled ni obvezen, je pa v vsakem primeru potreben po 20. letu, ko se opravi odvzem brisa z materničnega vratu. S pomočjo tega pregleda (im. PAP) se odkriva pred rakave spremembe na materničnem vratu.

Pravi čas za obisk ginekologa je lahko tudi pred prvim spolnim odnosom, saj lahko zdravnik (ginekolog) svetuje ustrezno vrsto zaščite pred neželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi okužbami.

Cilj programa je doseči, da bo vsaj 70 % žensk v starosti 20–64 let enkrat v treh letih opravilo ginekološki pregled in pregled brisa materničnega vratu (BMV). V DP ZORA so vključene ženske, stare 20-64 let (aktivno) in 65-74 let (pasivno). Tiste, ki boste imele negativen izvid dveh BMV, napravljenih pri dveh zaporednih letnih ginekoloških pregledih (dvakrat v obdobju 12 ± 3 mesece), boste na naslednji preventivni ginekološki pregled in odvzem brisa povabljene čez tri leta. Pri spolno aktivnih ženskah, mlajših od 20 let, brez ginekoloških težav, se za odvzem BMV odloča ginekolog v okviru kurativne obravnave, ko upošteva znane nevarnostne dejavnike raka materničnega vratu. Ženskam, starejšim od 65 let in brez ginekoloških težav, ki bodo prišle na ginekološki pregled, bomo odvzeli bris v enakih intervalih kot pri mlajših ženskah. Po 74. letu preventivni ginekološki pregledi za preprečevanje raka materničnega vratu niso več potrebni. Triletni intervali med pregledi NE VELJAJO za ženske, stare 20–64 let, ki imajo ginekološke težave ter težave sumljive za rak materničnega vratu. Ginekolog odvzame BMV ne glede na čas od zadnjega odvzema BMV, po lastni presoji, vendar v okviru kurativne obravnave.

Humani virusi papiloma (HPV) so pogosti virusi, ki se največkrat prenašajo s spolnimi odnosi. Večina ljudi nosi v sebi HPV, ne da bi imeli kakršnakoli znamenja okužbe. Poznamo približno sto tipov HPV, od tega jih je trinajst visokorizičnih, kar pomeni, da so povezani z razvojem predrakavih sprememb in rakom materničnega vratu, ki je smrtonosna bolezen brez opaznih simptomov. Nekateri tipi HPV povzročajo genitalne bradavice, ki niso povezane z rakom materničnega vratu, vendar zdravnika opozorijo na možnost HPV-okužbe materničnega vratu.

Kako se odvzamejo vzorec za testiranje HPV?
Zdravnik ginekolog odvzame vzorec enako kot za test PAP – z brisom celic materničnega vratu. Vzorec nato v tekočem transportnem mediju prenesemo do laboratorija, kjer določijo prisotnost ali odsotnost visokorizičnih tipov HPV. HPV je zelo razširjen virus. Pravočasno odkrite celične nepravilnosti pomenijo uspešno zdravljenje, saj se rak materničnega vratu ne bo razvil.

Pravočasno odkrite celične nepravilnosti pomenijo uspešno zdravljenje, saj se rak materničnega vratu ne bo razvil.

Rak jajčnika je redek pri ženskah, mlajših od 40 let, pozneje pa pojavnost narašča in višek doseže med 65. in 75. letom. S starostjo bolnic sorazmerno raste tudi malignost tumorjev. Pri ženskah, mlajših od 45 let, je le eden izmed 15 tumorjev jajčnika maligen. Pri ženskah, starejših od 50 let, pa je maligen vsak tretji tumor jajčnika. Rak jajčnikov v družinski anamnezi je najpomembnejši dejavnik tveganja. Pri sorodnicah prvega kolena bolnic z rakom jajčnikov je bolezen trikrat pogostejša kot v ostali populaciji. 

Rak jajčnika se lahko pojavi v vseh starostnih obdobjih, a se pred 40. letom pojavi zelo redko. S starostjo tveganje narašča in največ žensk zboli med 65. in 75. letom. Pri odkrivanju sta pomembna ginekološki pregled in ultrazvok.

Samopregledi dojk so velikega pomena za pravočasno odkrivanje sprememb na dojkah in pravočasnega zdravljenja le teh. Vsaki ženski po 20. letu starosti se priporoča, da si enkrat mesečno sama pregledala dojke. Ženske, ki imajo menstruacijo, si morajo dojke pretipati med 8. in 12. dnevom menstrualnega ciklusa, saj so takrat dojke najbolj pregledne. V menopavzi si določite določen dan v mesecu in pregled redno opravite. Pregledovati se morate vsak mesec, da bi morebitno spremembo pravočasno opazile. Pri samopregledovanju morate biti pozorni na tipno zatrdlino, ki traja več kot mesec dni, uvlečenost bradavice ali kože dojke, vsak izcedek iz bradavice, spremembo v velikosti, barvi in obliki dojke. Rak dojke po navadi ni boleč. Če opazite katero od teh sprememb, se morate nemudoma posvetovati s strokovnjakom, ki bo dojke pregledal in vas po potrebi napotil v ustrezno ambulanto. Pravočasno odkrita bolezen pripomore k uspešnejšemu zdravljenju bolezni.

Ultrazvok dojk

Ultrazvok izberemo kot prvo preiskavo za opredelitev tipljivih zatrdlin dojk pri ženskah, ki so mlajše od 40 let, saj je takrat struktura dojk gosta in z mamografijo slabše pregledna. Ker pri UZ preiskavi ni ionizirajočega žarčenja in jo lahko neomejeno ponavljamo, jo priporočamo pri nosečnicah in pri mlajših ženskah. Po 40., še posebej pa po 50. letu je struktura dojke manj gosta in bolj pregledna z mamografijo. V teh letih je ultrazvok koristen kot dopolnilna metoda, ne more pa zamenjati mamografije.

V naši ambulanti imate na voljo samoplačniški UZ dojk, ki traja od 20 do 30 minut ob koncu pregleda dobite izvid. 

Dojke pregledujemo enkrat mesečno, po končani menstruaciji. Pred ogledalom v različnih položajih opazujemo ali so vidne spremembe v obliki na koži (izpuščaji, rdečica, gubanje, jamice, hrapava tekstura kože), bradavicah (navznoter obrnjena bradavica, luskavost, rdečica, srbečica, otekanje ali izcedek) ter ali je prisotno opazno povečanje števila vidnih žil v primerjavi z drugo dojko.

Vaginalni obroček

Hormonska kontracepcijska metoda, ki se uporablja enkrat mesečno. Vaginalnega obročka, ki je pravilno vstavljen, ni mogoče občutiti. Razlog je v tem, da zgornji del nožnice ni občutljiv na dotik. Vaginalni obroček ne izpade sam od sebe, ker to onemogoča položaj nožnice in mišice v spodnjem delu nožnice. Lahko se zgodi, da obroček izpade po nesreči, če ni bil pravilno nameščen, pri odstranitvi tampona, med spolnimi odnosi in v primeru zaprtja ali zdrsa maternice. Če obroček slučajno izpade, ga je treba sprati z mrzlo ali mlačno vodo brez mila ter ga nemudoma spet namestiti. Če je od trenutka, ko je obroček izpadel iz nožnice, preteklo manj kot tri ure, vas bo še vedno učinkovito ščitil pred nosečnostjo.

Maternični vložek

Na voljo sta dva tipa materničnih vložkov: vložek z dodatkom bakra ali vložek s hormoni. Oba sta enako zanesljiva. Po vstavitvi materničnega vložka z dodatkom bakra so menstruacije močnejše, zato ga odsvetujemo tistim, ki imajo močne menstruacije. Vložek z dodatkom hormona (Kyleena, Jaydess, Mirena), ki se v minimalni količini vsakodnevno sprošča iz vložka, je novejši, a že dobro preizkušen tip vložka. Po vstavitvi imajo lahko ženske 3 do 6 mesecev manjše nepravilne krvavitve, nato pa so menstruacije šibkejše kot pred uporabo vložka, pri okoli 20 % žensk pa menstruacij skorajda ni več, kar je za nekatere zelo dobrodošlo (predvsem za športnice) in ni škodljivo, kot nekateri zmotno mislijo. Maternične vložke vstavimo za 3- 5 let – odvisno od tipa vložka in ga nato zamenjamo. Kontraceptivna zaščita je odlična, primerljiva celo s sterilizacijo. Zmožnost ponovne zanositve je popolna, saj se sluznica maternice obnovi že v prvem mesecu po odstranitvi.

Hormonske tabletke

Vse tabletke zagotavljajo reden 28. dnevni mesečni cikel ter zmanjšujejo obilne menstrualne krvavitve in bolečine. Delujejo tako, da preprečijo ovulacijo- zavirajo zorenje jajčec v jajčnikih, posledično ne pride do sproščanja zrelega jajčeca, ki se v pri nezaščiteni ženski vsak mesec sprosti in ob rednih odnosih oplodi z moško spolno celico, spermijem. Ob redni uporabi tabletk v prvem letu jemanja zanosijo le dve do tri ženske, večina zaradi nepravilne uporabe. Ena vrsta tabletk vsebuje le progestagen, poznana je kot tabletka po porodu (Cerazette). Zelo je priporočljiva, saj dojenje ni ovira in na otroka ne vpliva. Tri vrste zelo ugodno delujejo na obolelo aknavo kožo in jo zelo izboljšajo (Yarina, Yaz in Belara). Tablete Qlaira predstavljajo nov razred v peroralni kontracepciji, ker vsebujejo estradiol – tak estrogen, kot ga žensko telo proizvaja samo. Uporabnice kontracepcijske tablete Qlaira dobro prenašajo in so poročale o visoki stopnji zadovoljstva. Sedaj je na voljo tudi nova kombinirana kontracepcijska tabletka (Zoely), ki je bistveno drugačna od vseh do sedanjih. To pomeni, da vzamemo 1 tabletko vsak dan 28 dni, 24 je aktivnih, 4 tabletke so neaktivne. Zadnji tabletki sledi nova iz drugega omota, torej je jemanje neprekinjeno. Zaradi tega je trajanje mesečne odtegnitvene krvavitve krajše, včasih krvavitev tudi ni, kar seveda ne pomeni, da je ženska noseča, saj je tabletka zelo zanesljiva. Njegova pomembna prednost je dolg razpolovni čas razgradnje, kar 46 ur. To pomeni, da je uporabnica tabletke učinkovito zaščitena tudi, če pozabi vzeti eno ali celo dve tabletki. Pri vseh ostalih tabletkah lahko pozabimo vzeti samo eno tabletko mesečno, sicer je učinkovitost kontracepcije izničena.

Hormonski obliži

Lepi se enkrat tedensko na štiri enakovredna mesta telesa: zadnjico, trebuh, zgornji del trupa z izjemo prsi ter zunanjo stran nadlahti. Ob pravilni uporabi proizvajalec zagHormonski obližiotavlja, da se obliž ne bo ločil s kože; vročina, vlaga in mraz naj ne bi vplivali na morebitno odlepljanje in s tem zmanjšanje učinkovitosti.

Urgentna kontracepcija

Nujna kontracepcija je namenjena preprečitvi zanositve po nezaščitenem spolnem odnosu ali v primeru nezanesljive kontracepcijske zaščite. Nujna kontracepcija je visokodozna progesteronska tabletka, ki v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu prepreči neželeno nosečnost. Vsebuje samo eno zdravilno učinkovino in je učinkovitejša od zdravil s kombinacijo hormonov. Lahko prepreči nastop ovulacije, oploditev že sproščenega jajčeca ali pa spremeni lastnosti maternične sluznice in tako prepreči ugnezditev oplojenega jajčeca.

Pri nekaterih ženskah obdobje menopavze preide neopazno, druge pa se srečujejo s težavami in simptomi, ki trajajo mesece ali celo leta in vplivajo na kakovost njihovega življenja. Obstajajo številne metode zdravljenja, od spremembe življenjskega sloga do nadomestnega hormonskega zdravljenja (NHZ), ki lajšajo in odpravljajo simptome.Menopavza nastopi, ko jajčnika dokončno prenehata delovati, ženska pa preide iz rodnega v nerodno obdobje. Menopavza je normalen, fiziološki, neizogiben proces staranja in ne bolezen. Za večino žensk je menopavza obdobje sprememb, obdobje, v katerem preidejo v nerodno obdobje, in obdobje, ko se hormoni poigravajo z njihovimi čustvi.

Obstajajo številne metode zdravljenja, od spremembe življenjskega sloga do nadomestnega hormonskega zdravljenja (NHZ), ki lajšajo in odpravljajo simptome.